Devrim Yolcuları...

Hüseyin can kullanıcısının resmi
Yazar Musa Kaplan’ın Ozan Yayınlarından çıkan “Devrim Yolcuları” adlı kitabını severek okudum. 432 sayfadan oluşan bu çalışmasıyla, bizleri devrim nöbetini başlatan 68 kuşağı ile buluşturuyor. Çalışmasını ebedi kılan husus ise dönemin tanıklarını; Devrim şehitlerinin ailelerini, akrabalarını, emektar yoldaşlarını ve tanıkları arayıp bulmasıdır. Toplam 34 kişi ile bire bir görüşüyor. Dört yıla yakın titiz bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır bu kitap. Her şeyden önce yorucu bir çalışmaya imza atmıştır. Türkiye gibi koşullarda günlerce, aylarca görüşeceği insanları şehir şehir arayıp bulmak kolay bir iş değildir.

 
Bu eserde devrim şehitlerinin biyografisini, mücadele biçimlerini, eylem tarihlerini ve bütün yaşanmışlıkları ayrıntılarıyla bizlere sunuyor. Yakın tarihimizi unutmamak ve belleğinizin taze kalmasını istiyorsanız, kitaplığınızda bulunması gereken belge niteliğinde bir eserdir.
Yazar bu harika çalışmasıyla devrimi örgütleyen 68 kuşağının kahramanlarını genç kuşaklara tanıtmayı büyük bir ustalıkla başarıyor.
Musa Kaplan bu eseriyle yüreğimi oynattı. O dönemde her ne kadar çocuk yaşlarda olsam da ailemin duyarlılığı beni yaşımdan büyük meselelere vakıf olmamı sağladı. Ve daha sonra da devrim şehitlerinin anısına bağlılık yemini ettim.
 
Yazarın bizi değerlerimizle buluşturduğu için bu eserine büyük değer biçiyorum. Çünkü bugünkü talan düzenin önüne geçmek isteyenler o günlerde idam edildiler, gruplar halinde bombalarla imha edildiler, işkencelerle öldürüldüler. Yakalananlar yıllarca cezaevlerinde tutuldular. Kimileri sakat bırakıldılar.
 
Ülkemizi emperyalist haydutlara peşkeş çeken yerli işbirlikçilere karşı mücadelenin başlangıç adıdır 68 kuşağı. Ülkemizin içine düştüğü bu hazin durumu yaklaşık elli sene önce görüp müdahale eden ihtilalci bir kuşaktır. Dönemin önderlerinden Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve yüzlerce yurtsever, gencecik devrimciler canlarıyla bir bedel ödediler. Cehaletin ve baskının güçlü olduğu bir ülke olması nedeniyle halen devrimci önderlerin heykelleri dikilmiyor, adlarına sanat akademileri açılmıyor, isimleri okullara, eğitim alanlarına verilmiyor.
Yazar Musa Kaplan karanlıkları parçalayan kuşağı, yani sosyalist hareketi anlatıyor. Kendisinin o kuşağın bir üyesi ve demokrasi mücadelesine omuz vermiş olması, okurun ilgisini çekmeyi başarıyor.
 
Yazar kitabın arka sayfalarda mini bir resim albümünü eklemeyi de ihmal etmemiş. Doğrusu o resimler de kitap kadar kıymetlidir. Defalarca o siyah beyaz resimlere baktım; bakarken kederlenmemek elde değil. Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının mücadelesini ve amaçlarını irdeleyerek kitaplaştırması sıradan bir çalışma değildir. Türkiye halkı için ağır bedel ödeyen 68 kuşağını anlatmış olmasından ötürü kendisini yürekten kutlar daha nice çalışmalara imza atmasını beklerim.
 
 hcan1960@hotmail.com
Hüseyin Can

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

"BİZ BAŞKA TÜRLÜ SEVERDİK BİRBİRİMİ...
Derken, Galata Yokuşu'nun oralarda, yeni kurulmuş bir ajansta iş buldum. Burada getir götür işlerine bakacak ve Tünel'den başlayıp, Levent'e...
Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...